Tvåbarnsmamma som brinner för att dokumentera mitt eget och andras liv!


Det är jag som är Alexandra, Jag kommer ursprungligen från Sveriges minsta kommun Bjurholm i Västerbotten, men kan sedan några år tillbaka också kalla mig Amerikan. Jag bodde i North Carolina på östkusten i USA i nära 12 år där jag skaffade mig en kandidatexamen i språk & hörselvetenskap & linguistik samt även en doktorstitel inom Audiologi. Där träffade jag också min man Charlie som jag sedan tog med mig hem till Norrland, 2016. För två år sedan flyttade vi till ett hus i Obbola skärgård (25 min utanför Umeå) där vi nu bor med vår dotter Kerstin på 6 år och son August på 1.5 år.


Jag som fotograf

Jag har alltid fotat mycket i mitt liv, och har sen min första kamera vid 10 års ålder haft ett starkt behov av att fånga livet just där och då det händer. Har sedan också varit tacksam för att ha dessa bilder att se tillbaka på och visa mina barn med bland annat med mor och farföräldrar som har gått ur tiden. Sedan jag själv blev mamma för 6 år sedan blev det där behovet att fånga ögonblicken ännu mera stark.

Tiden går så fort, det känner nog alla föräldrar. Här är mina bilder mitt ankare. Jag fotar varje dag för att inte glömma de små ögonblicken och alla detaljer från när barnen är små. Hur den minsta kör fram och tillbaka med lära-gå-vagnen eller hur den stora gillar att krypa ihop med katten Pepper på soffan. Jag är så tacksam för alla minnen och känslor som finns bakom det jag förevigar. Jag tänker en dag kan mina barn se tillbaka på det livet vi haft och kanske även visa mina barnbarn!


Sedan jag började känna såhär om mitt eget liv har det också blivit en drivkraft i mitt arbete som fotograf. Att ge andra den gåvan att se sitt liv, sina känsloband, till de personer som de har kärast i fotografier. Jag fotar primärt i dokumentär stil och gillar ta fram det stora i det lilla, jag vill nå och få känslorna på bild. Mitt mål med fotograferingen är att få er att slappna av och känna att det inte finns något rätt eller fel. Många är obekväma framför kameran och där är det min uppgift som fotograf att få er att fokusera på varandra och stunden istället för kameran.


Alla, verkligen alla blir bra på bild just därför: när vi fokuserar på den kärlek och de känslor vi delar. Om ni visste hur rörd jag alltsomoftast blir när jag får fota er och se allt de där fina som jag nu förevigar, de är verkligen en så stor drivkraft till mitt varför jag är fotograf! Kom och lev i min kamera en stund, tillsammans lyfter vi fram och förevigar det allra viktigaste i livet.


~ Alexandra


BrÖLLOPSFOTOGRAF, MODERSKAPSFOTOGRAF, NYFÖDDFOTOGRAF, FAMILJEFOTOGRAF,
OCH GRAVIDFOTOGRAF. FÅNGAR NATURLIGA ÖGONBLICK OCH KÄNSLOR. UTGÅR FRÅN Umeå, Västerbotten.